Lærlingeundersøkelsen 2013

Hvert år gjennomføres lærlingeundersøkelsen som tar tempen på hvordan lærlingene opplever sitt opplæringsløp, hvor fornøyde de er med opplæring i skole og hvordan de trives ute i bedrift.

Totalt 2976 lærlinger fra åtte fylker besvarte undersøkelsen som ble gjennomført høst 2013, og i tillegg ble det gjennomført dybdestudie med temaet "Skolen som forberedelse til læretiden". Her ble det også gjennomført intervjuer med Fylkeskommuner, opplæringskontor og instruktører i lærebedrifter i tre fylker. Representanter fra bilbransjen ble også intervjuet.

Nær halvparten av alle lærlingene som er blitt intervjuet er fornøyde med skolen som forberedelse til arbeidslivet, og denne andelen har vært stabil de siste årene. En stor andel av lærlingene opplever at det er manglende yrkesretting i fellesfagene, og det er et forbedringspotensiale i hvordan skolene forbereder dem til å møte arbeidslivet.

Bedriftene ser ut til å være bevisste på at manglende yrkesretting øker deres ansvar for fagspesifikk opplæring. En kanskje større utfordring for både bedrifter og lærlinger er at lærlingene ofte ikke er godt nok forberedt på arbeidslivets krav, og at bedriftene må bruke tid og ressurser på å realitetsorientere om forventninger til blant annet oppmøte og fravær.

For å imøtekomme utfordringene pekes det blant annet på partnerskapsavtaler mellom skoler og lokale bedrifter, samt utvidelse av dagens hospiteringsordninger for både fellesfag- og programfaglærere som eksempler på gode tiltak.

Norges Bilbransjeforbund (NBF) har sammen med Bilimportørenes Landsforening (BIL) tatt initiativ til et rekrutteringsprosjekt som blant annet skal jobbe med å styrke samarbeidet mellom bransje, skole og opplæringskontorer. Som et pilotprosjekt vil det blant annet gjennomføres skolebesøk i VG2 bilfagklassene hvor elevene vil få informasjon om bransjens forventninger til elevene i løpet av skoleåret og hva som forventes av potensielle lærlinger.

Les hele lærlingeundersøkelsen på Utdanningsdirektoratets nettsider her.

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter