Landskonferansen 2015: Enda viktigere med dyktige fagarbeidere!

Årlig samles opplæringskontorene innen bilfagene til Landskonferanse hvor felles problemstillinger diskuteres. Og selve åpningen av konferansen var det Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som stod for.

– Den greske filosofen Anaxagoras sa en gang at det er hendene våre som gjør at mennesket er det mest intelligente dyret. Det er hendene, og hva vi gjør med dem som gjør at det er oss – og ikke flodhestene, elgene eller løvene som styrer planeten. Sagt annerledes: det er håndverket som har tatt oss ut av naturen og inn i kulturen, var åpningen på Gahr Støres tale.

Gahr Støre kom også med kritikk mot hvordan kunnskapsbegrepet utvikler seg i Norge. Vi er på vei hvor kunnskapsbegrepet handler om bøker, teori og lengre utdanningsløp. Vi glemmer at praktisk lærling ikke først og fremst skjer gjennom bøker, men i gode opplæringsmiljøer der erfarne fagarbeidere veileder og viser. Det er ute i bedriftene man ikke bare tilegner seg teknikk, men også ting som flyt i arbeidet, rytme, planlegging, rutiner – og kultur.

– Samspillet mellom kloke hender og kloke hoder gjør kort og godt Norge til et bedre land å bo i. Det er en kvalitet vi skal styrke, ikke svekke, sa Gahr Støre videre. Han understrekte viktigheten av et bredt samarbeid mellom skole og næringsliv om opplæringen av elevene.

Programmet på Landskonferansen var variert, og tok opp temaer som ny elektronisk lærebok, samhandling mellom skole og næringsliv gjennom faget Utdanningsvalg i ungdomsskolen og instruktøropplæring med eksempler fra Osloskolen.

Petra Røise fra Choise & Change jobber som coach for ungdom. Hun holdt et engasjerende innlegg om hvordan man skal kommunisere med ungdom. Det var en god påminnelse om at ungdommen er mer "her og nå" orientert, og at de planlegger i langt kortere horisont enn de voksne.

Petra Røise fra Choise & Change

– Skal man lære noe nytt må man tåle at det ikke ser bra ut med en gang. Det viktigste vi kan lære ungdommen er motstandsdyktighet, alle må lære seg å takle motgang. Det er normalt at ikke alt fungerer med en gang. Og så er det viktig at man gir positive tilbakemeldinger på den innsatsen ungdommen gjør, forteller Røise. Tilhørerne fikk viktige påminnelser i en eller hektisk hverdag som i disse dager er preget av formidling og gjennomføring av fagprøver.

Det ble også valgt nytt styre i Fellessekretariatet for opplæringskontorer og ringer i bilfagene. Det nye styre består av Egil Steinsland Norges Bilbransjeforbund, Hans Konrad Østern Baudakonsernets opplæringskontor, Alf Einar Skogstad Opplæringskontoret for bil og transportfag i Troms, Jan Arne Larsen Bilbransjens opplæringskontor Haugalandet, Bjørn Nybø Opplæringskontoret for bilfag på Sunnmøre, Tom Solum Opplæringskontoret for bilfag i Vestfold.

Det nye styret i Fellessekretariatet for opplæringskontorer og ringer i bilfagene

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter