Møt Kenneth, Bilbransjens håp i EuroSkills 2014!

I år arrangeres det EM for Yrkesfag (EuroSkills) 1. - 4. oktober. Dette er en konkurranse for Europas beste unge fagarbeiderne i sine respektive fag. Jeg har møtt Norges håp, Kenneth Kentø (22), han skal konkurrere mot 11 andre i faget "Automobile Technologies" " (lette kjøretøy) i Lille, Frankrike, om en ukes tid. Totalt er det 13 norske deltakere som reiser til Lille, Frankrike, for å konkurrere i sine fag. De er alle deltakere på Yrkeslandslaget – Norges Viktigste landslag!

Kenneth Kentø, 22 år fra Tromsø, er forlovet og samboer med Elisabeth. Sammen har de hunden Jacko (oppkalt etter Michael Jackson!!). Han var ferdig med fagbrevet sitt i mai 2011, og han jobber fortsatt i sin lærebedrift Trondsen Bil i Tromsø.

I dag jobber Kenneth som Teknisk leder, det fikk han mulighet til når den tidligere lederen en sluttet. I tillegg har han ansvar for en lærling han følger opp. Trondsen Bil støtter godt opp om Kenneth i oppkjøringen til konkurransen med fri til både trening og deltakelse i Lille.

Hvorfor valgte du bil, du har jo ikke engang foreldre som er fagarbeidere?

"På grunn av interesse. Jeg hadde 5 eller 6 mopeder som jeg skrudde på. Jeg var ikke kjempeinteressert i å gå lenge på skolen, og jeg ville ikke gå tre nye år på skole med samme opplæring som på ungdomsskolen. Og så har jeg en Bestefar som er hobbymekaniker. Han har pusset opp tre amerikanere (Buick Roadmaster, Chevrolet Bel Air og en Plymout Sport Fury, alle biler fra 50 tallet). Jeg fikk være med å skru og pusse på disse bilene. Det var stas!" forteller Kenneth.

Du reiser jo nå ned til Lille i Frankrike for å være med i EuroSkills, tidligere har du vunnet NM (2012) og vært med på Yrkeslandslaget som reiste til WorldSkills (VM) i Leipzig, Tyskland i fjor. Hvorfor startet du med å konkurrere?

"Jeg hadde bestemt meg for å vinne NM, jeg ville vise hvor god jeg er i faget mitt. Jeg ble overrasket over størrelse både på NM arrangementet på Lillestrøm i 2012, og i Leipzig. Det var to store opplevelser. Det gikk ikke like bra i Leipzig, det er sinnssyk konkurranse der. Da bestemte jeg meg for at jeg også ville til EuroSkills i Lille. Jeg vil ha bedre internasjonale resultater å vise til."

Hvordan trener du nå i forkant av konkurransen?

"All honnør til Renault, de har tilrettelagt på en helt utrolig måte. Renault har kommet med mange innspill, og kommet med forslag til hva vi skal trene på. Så har vi og så har vi kommet med ønsker for hva vi spesifikt ønsker å trene på." forteller Kenneth videre.

Vi vet jo at det er Renault som er bilen det skal konkurreres med i Lille. Men du jobber jo daglig med BMW, hvordan har det vært for deg å sette deg inn i et nytt bilmerke?

"Overraskende positiv til å sette meg inn i nytt bilmerke, lettere enn hva jeg hadde trodd. Det er et enkelt og logisk system å sette seg inn i."

Her må det også nevnes at Bilfag.no også har snakket med Bjørn Krøger fra Renault som hjelper Kenneth med treningen i tillegg til Vidar Strande fra Norges Bilbransjeforbund, og han skryter virkelig av Kenneth. Han forteller at det er sjeldent at han ser en gutt som tar ting så fort, er så interessert og lærevillig som det han opplever Kenneth.

Hvordan synes du det er å konkurrere? Er det noe du vil anbefale andre unge bilmekanikere?

"Alt for få vet om konkurranser og hva som foregår. Men dette er en kjempefin måte å få bedre fagkunnskap! Man blir veldig åpen for å lære nye ting når man trener til konkurranse. Man treffer instruktører som er erfarne og lærer deg nye måter å gjøre måter.

Hvis man har tid og mulighet er dette en super måte å utvikle seg i faget på. Du blir dyktigere og utvider din fagkunnskap, og det er veldig bra å ha på cv'n også. At man har konkurrert merker folk seg."

Kenneth har bil stort sett i hodet hele tiden om dagen, men det er også viktig å hvile hodet etter å ha fått mye ny kunnskap. Da blir det tid til Jacko, kickboksing og venner. Men nå, først og fremt, er det en konkurransevillig Kenneth vi møter- Alt han vil er å gjøre det bra i EuroSkills2014, og vi skal stå ringside å heie på Kenneth.''

Kenneth med trenerne

Kenneth med øverst fra venstre: Bjørn Mathisen og Bjørn Krøger fra Renault, og neders til venstre: Vidar Strande fra Norges Bilbransjeforbund som er hovedtrener.

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter