Når alle drar i samme retning...

Samarbeid er nøkkelen til suksess mener de i Rogaland. Det er vanskelig å være uenig i akkurat det.

Gand videregående skole er splitter nyoppusset, og for en flott skole det er blitt! 1100 elevplasser og seks forskjellige utdanningsprogram, deriblant en stor avdeling for bilfag – Norges største. Totalt er det fire kjøretøyklasser og en skade- og lakk klasse, og alle klassene har hvert sitt verksted. 270 mill. er investert i bilverksteder, og alt utstyret er helt nytt.

Rogaland er det fylket med høyest andel elever som formidles ut til læreplass, 85 % av alle søkerne til bilfagene får læreplass. Hva er suksessfaktoren?

 

Skole og bransje samlet på Gand vgs

Torbjørn Hånsø fra Rogaland Fylke, Hans Petter Bø Rogaland fra Bilbransjes Opplæringskontor, Børge Hansen avd.leder TIP Gand vgs og Gunnstein Fløysvik fra Kverneland Bil.

– Vi har tett kontakt med bransjen, og bruker opplæringskontoret aktivt som et bindeledd mellom skole og bransje. I tillegg jobber vi veldig med PTF (faget Prosjekt til fordypning). I og med at vi har så gode muligheter til å gjennomføre PTF på skolen, så får alle VG1 elevene prøve seg i bilfagene på skolen, men i VG2 er det viktig at alle elevene gjennomfører PTF ute i bedrift, forteller Børge Hansen som er avdelingsleder for TIP-fagene.

Gunnstein Fløysvik som er opplæringsansvarlig ved Kverneland Bil (Volvo) er en av bedriftene som tilbyr elevene utplassering i VG2.

– Vi har syv lærlinger hos oss, og vi er veldig opptatt av å rekruttere dem på bakgrunn av den innsatsen de viser når de er hos oss i PTF. Elevene må by på seg selv og vise interesse for faget sier Fløysvik, som også kan fortelle at andelen lærlinger utgjør hele 30% av de verkstedansatte i bedriften. Så å si alle er rekruttert fra Gand vgs.

– Hvert år arrangerer vi et møte mellom alle lærere, fagopplæringsavdelingen i fylket, samtlige faglige ledere i bedriftene og opplæringskontoret. Det er noe vi har holdt på med siden 1995, og det er helt avgjørende at vi treffes for å planlegge gjennomføringen av skoleåret, og få tatt opp ting hvis det er noe misnøye. Så samarbeider vi også veldig godt for å få et riktig antall skoleplasser hvert år, det må være tilstrekkelig antall elever for å fylle bedriftenes behov for lærlinger men ikke for mange så elevene ikke får fullført utdanningen sin, sier Hans Petter Bø som er leder av opplæringskontoret. Han og kollegaene er jevnlig innom skolen for å motivere elevene til å ta kontakt med lokale bedrifter og sørge for å ha lærlingekontrakten klar før sommerferien starter.

Det er en livlig og snakkesalig gjeng vi møter, og det er helt tydelig at de kjenner hverandre svært godt. Latteren sitter løst, og samme gode tone opplever vi også i klassene. Det bidrar til godt læringsmiljø for elevene. Og det går som regel best når man samarbeider og snakker om felles løsninger, istedenfor problemer.

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter