"Nordisk" konkurranse i bilskadefaget og billakkeringsfaget

Siste uke ble det avholdt konkurranse ved Teknisk Skole Silkeborg i Danmark. Og det var et noe utvidet Norden som var representert, det var deltakere fra Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og England som var samlet til dyst.

Som et ledd i oppkjøringen til WorldSkills (VM) 2015 i Sao Paulo, Brasil, inviterte våre danske venner deltakerne som skal konkurrere der. Det er viktig å avstemme om man er på riktig vei rent treningsmessig før den siste innspurten.

– Dette er en fin trening før vi reiser til Brasil. Og så gir det en fin pekepinn på hva som må trenes mer på før selve WorldSkills starter, forteller Jesper Vang Falkenberg ved Teknisk Skole Silkeborg.

Jesper Vang Falkenberg

Jesper Vang Falenberg

Det var totalt med tre deltakere fra Norge, Anders Lint Moland som konkurrerte i bilskadefaget, og Åse Brekke Roe og Marlene Hafsund som konkurrerte i billakkeringsfaget. Åse skal til Brasil, mens Marlene fikk være for å lære hva en konkurranse innebærer. Hun tar sikte på å delta i NM 2016.

Åse Brekke Roe, Anders Lint Moland og Marlene Hafsund

Åse Brekke Roe, Anders Lint Moland og Marlene Hafsund

– Vi er igjennom en rekke oppgaver på tid i bilskadefaget. Blant annet bytte av airbag, sammensetning av b-stolpe og bytte av del. Nivået her er ganske bra, og jeg ser klart hva jeg må jobbe med frem mot Brasil. Det må trenes mer på å disponere tiden riktig og bli flinkere til å lese oppgavene jeg får. Det er viktig å finne ut av de oppgavene som gir mest poeng når man jobber under tidspress. I tillegg må jeg jobbe mer med sveisingen, sier Anders.

Nivået i lakk konkurransen er høyt, blant konkurransedeltakerne kommer det ganske sikkert til å være de som når opp blant topp 10 i Brasil. Og konkurransen i Danmark avdekker de små tingene som det er viktig å fokusere på fremover.

– Jeg er ganske fornøyd, jeg tror ikke at jeg har gjort noen kjempestore feil. Men det er noen småting som trekker ned poengsummen min. Men dette er viktig for å bli tryggere i konkurransesituasjonen. Jeg må venne meg til at det er folk som ser på at jeg jobber og som tar bilder av meg. Sånn er det jo ikke til vanlig, forteller Åse. I løpet av konkurransen har de gjennomført blant annet en spot repair, en dekoreringsoppgave og en fargetilpasning.

Marlene er med for å lære. Hun har store planer om å gjøre det bra i neste NM, og har hatt riktig så lærerike dager i Danmark.

– Jeg synes det har vært vanskelige oppgaver, men det har gått ganske greit. Det mest utfordrende har kanskje vært at jeg ikke har jobbet med de produktene som er her tidligere. Men jeg har lært masse her som jeg også kan ta med meg tilbake på jobb, blant annet det å planlegge arbeidet. Marlene sier videre at dette har vært svært motiverende. Til daglig er hun lærling ved Bilskadespesialisten i Skien.

To og en halv dag varer konkurransene, og innsatsen ble belønnet med gode plasseringer. Både Anders og Åse kom på andreplass, så nå skal det bare trenes et par måneder til før dansken og tyskeren skal overvinnes i Brasil. 

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter