Snart søknadsfrist til videregående opplæring!

Det gjennomføres en rekke utdanningsmesser og andre arrangementer for å informere om utdanningsmuligheter i disse dager. Ungdomsskoleelever og elever i videregående opplæring slipper vanlige skoledager og busses i hopetall ut for å yrkesorienteres. Vi har vært på Haugalandet og besøkt utdanningsmessen på Sysco Arena.

60 utstiller og 2500 elever har vært på Sysco Arena de siste to dager. Bilfagstanden hadde mange besøkende som på forhånd hadde varslet at de særlig ønsket å finne mer ut av bilfagene.

"Trenden i år var at var at «oljen» ikke dominerte så mye som før som utstillerbransje, mange av elevene var oppriktige nysgjerrige på bilfagene. Og de VG2 elevene og lærlingene vi hadde med på standen gjorde en formidabel innsats og bedriftene var veldig positive som vanlig. Vi har stor tro på bra innsøking til kjøretøy linja i år også" forteller Jan Arne Larsen som er leder av Bilbransjens Opplæringskontor Haugalandet. De siste årene har ca. 20-25 elever på førstevalg ikke fått plass i bilfagene i regionen.

Mathias Kvalevåg Løken går i 10. klasse på Åkra Ungdomsskole, og besøker bilfagsstanden for å finne mer ut om bilfagene. Han har bestemt seg for å bli bilmekaniker, og har brukt arbeidsukene både i 9. og 10. klasse til å være på et bilverksted. "Det er kjekt på messen. Men jeg vet allerede at jeg skal ta TIP og bil. Jeg har alltid vært interessert i alt av motorer, så dette er det jeg har lyst til" forteller han.

På standen for bilfag finner vi også VG2 elever og lærlinger som står på stand. Blant disse er Magne Stranden (20) som er lærling i tunge kjøretøy hos Truck Nord (Volvo) og Pål Halvorsen (18) som er lærling i lette kjøretøy hos Bavaria (BMW). De synes det er gøy å fortelle om yrkesvalgene sine og husker godt hvor mange spørsmål de selv hadde da de var på tilsvarende utdanningsmesser for noen få år siden. Nå forteller de gjerne elevene om hvorfor de bør velge bilfag som utdanning.

"Du blir en mye mer fleksibel mekaniker og får langt mer spennende jobber i tungvognbransjen. De reparerer mer på tungekjøretøy, for delene er ofte veldig dyre i innkjøp så det lønner seg ikke å bytte dem som på lettere kjøretøy. I tillegg får du jobbe med pneumatikk og hydrauliske systemer. Det er mange hjelpemidler på verkstedet, så det er ikke så tungt arbeid som man skulle tro, og tungvognmekanikere er ettertraktet i andre bransjer også" forteller Magne.

Magne

Magne Stranden, Lærling Truck Nord

Pål står på standen med en lekker BMW I8, og har sikret seg rollen som messens blikkfang. Han startet som lærling i lette kjøretøy denne høsten, og er kjempefornøyd med det. "Det er kjempekjekt å stå på stand. Jeg treffer mange elever som er usikre, og som lurer på akkurat det samme jeg lurte på da jeg gikk i 10. klasse. Det viktigste er at elevene gjør det de faktisk har lyst til og har interesse for. Selv om det kanskje ikke er det de blir rådet til av foreldre og rådgivere. Selv valgte jeg bil, og det er fordi jeg synes det er veldig kult. ". Forteller Pål.

Men hva overrasket deg mest med å begynne i lære? "Det var at det var så mye bruk av data, det var jeg ikke klar over. Det burde være mer dataopplæring i skolen på VG2, så vi er mer forberedt når vi kommer ut i bedrift. Men jeg merker at jeg blir tryggere med tiden, og mestrer mer og mer" smiler Pål og tar imot en ny gruppe elever.

PPål

Pål halvorsen, Lærling Bavaria

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter