Stort behov for dyktige fagfolk til bilbransjen!

– Dette er den kuleste bransjen å jobbe i fremover, jobbmessig er det få steder som er så preget av innovasjon og ny teknologi, sier Johnny Danielsen som er daglig leder hos Bertel O. Steen Autostern AS i Oslo.

Bertel O. Steen Autostern AS er Norges største forhandler av Mercedes personbiler. Totalt har de 50 ansatte, og av disse jobber 30 i tilknytning til verkstedet. Og selvfølgelig tre lærlinger.

– Når vi rekrutterer lærlinger ser vi selvfølgelig etter både gode karakterer, lavt fravær i tillegg til god orden og oppførsel fra skolen. Så er det også viktig at de har vært ute i bedrift i prosjekt til fordypning i skoletiden. Men like viktig er elevens personlighet og holdninger. Med det mener jeg at elevene må være positive, nysgjerrige, disiplinerte og strukturerte. Vi trenger de som kan ta ansvar og jobbe selvstendig, de unge som har "passion" for faget, forteller Danielsen.

Han er redd for at det er mange som søker seg til bilbransjen som ikke helt skjønner hvor teknisk kompliserte bilene er blitt, og hva det stiller av krav til kompetanse. Selvfølgelig skrus det fortsatt masse, men det skjer utrolig mye teknologisk.

– I dag har vi biler som kommuniserer seg imellom, for å utføre enkelte av oppgavene på verkstedet i dag trengs det nesten svart belte i data. De som skal inn i bransjen må være forberedt på at det til stadighet utvikles ny teknologi, og at man må være motivert for å lære nye ting hele tiden, forteller Danielsen videre.   

De har også et spesialverksted, Centre of Competence, for de dyreste og mest teknisk kompliserte bilene som blant annet brukes av en rekke offentlige etater og kunder med stor interesse for ekstrautstyr. Her finner man også de som omtales som noen av landets beste mekanikere. Og det er blitt satset stort på dem, både av tid og penger for at de skulle bli diagnoseteknikere, som er det høyeste av tre nivåer av mekanikerutdanning i Mercedessystemet. Rundt 800.000 og år med videreutdanning er investeringen for å få de beste mekanikerne. Det er ikke rart at det legges stor vekt på et godt arbeidsmiljø for at de ansatte skal trives på jobb. Og det gjør de, for det er få som slutter i jobben sin hos Bertel O. Steen Autostern.

Johnny Danielsen og lærling Marius Engebretsen

Johnny Danielsen og lærling Marius Engebretsen som stortrives hos Bertel O. Steen Autosern

Det er ikke mange dagene til søknadsfristen til videregående opplæring går ut, og da er det greit å være klar over hva bransjen ser etter når de rekrutterer lærlinger. Det er visse krav som stilles, og det er godt å være forberedt gjennom skoletiden på hva kravene er. At man møter på skolen, gjennomfører prosjekt til fordypning og står i alle fag er en svært god start. Og sist men ikke minst som Danielsen understreker, det er kundene som betaler lønnen, så vi må yte så god service  at kunden velger å komme tilbake. Har man gode holdninger og er motivert er mulighetene store for både gode inntekter og en jobb i en bransje som utvikler seg kontinuerlig.

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter