Tidlig læreplass etter vellykket PTF

– Jeg skal ta fagbrev, jobbe noen år og etter det vil jeg til USA for å studere til å bli bilingeniør, forteller Tora Kuvås (17), elev ved Kuben videregående skole i Oslo.

Vi har vært på besøk når hun er i prosjekt til fordypning og slått av en prat om bil og fremtiden.  Tora startet i utgangspunktet på VG1 elektro, og ville undersøke alle muligheter hun fikk forespeilet. Dette førte til at hun sammen med en klassekompis på eget initiativ tok kontakt med Toyota Økern for å spørre om å være der i prosjekt til fordypning (PTF) i VG1. Bil viste seg å være såpass interessant for henne at hun søkte VG2 kjøretøy i stedet for elektro.

– Det var lite spennende å strekke 50 meter kabler og montere opp en stikkontakt, sier Tora. Hun har hatt PTF hos Toyota Økern i VG2, og læreplassen fra høsten av var allerede i boks før julen 2014.

– Jeg har i løpet av PTF vist at jeg er interessert i å lære. Det er ikke viktig å kunne så sykt mye, selvfølgelig er det viktig å kunne det grunnleggende, men det er viktig å vise at man lærer når man er ute i bedrift. Man må være engasjert, komme i tide og vise initiativ gjennom å spørre mye. Og så forsøker jeg å vise at jeg alltid er klar for nye oppgaver, både gjennom å tilby meg å være med når vi får inn nye biler men også ved at jeg faktisk reiser meg opp når min opplæringsansvarlig kommer bort til meg. Da er jeg klar! Forteller hun videre.

Tora er oppriktig engasjert og liker å forstå hvordan ting henger sammen.

 – Det er mye elektro i det daglige arbeidet, men også mye mekanikk. Jeg har alltid tenkt på bilmekanikeryrket som et veldig stereotypisk mannsyrke, men jeg er jente og jeg klarer det. Det er ikke så tungt som hva jeg trodde det var, og jeg tror at mange av mine venninner med letthet ville klart dette. Man må ikke ha superkrefter som bilmekaniker.

Som noen observante lesere kanskje registrerer var Tora den som stakk av med seieren ved skolekonkurransen som ble avhold for Osloskolen i februar. Det var en erfaring hun ser tilbake på med glede

– Det var veldig gøy! Jeg er jo egentlig ikke et konkurransemenneske, men det var veldig morsomt å trene til konkurransen, og jeg lærte veldig mye i oppkjøringen. Jeg tror nok at selve konkurransen var veldig inspirerende for både klassekompiser og 1. klasse. Det er en fin mulighet til å få vist hva du kan og det er en god følelse å gjøre det bra når man har trent mye. Det er bra å av og til føle litt press på seg, da mestrer man mer. Tora er heller ikke helt fjern fra tanken om å være med i Yrkes-NM i 2016 hvis hun blir spurt.

Bilde av Tora Kuvås

Tora Kuvås

Del
 • Skole NM 2018

  12.april gikk Skole NM 2018 for bilfag på Hamar og Elverum av stabelen. Det ble konkurrert innen Bilmekaniker Lette kjøretøy på Hamar Katedralskole og Bilskade og Lakk på Elverum Videregående skole.

  miniatyrbilde
 • Bilfag presenterer

  Bilbransjen kan være en yrkesvei for deg!

  miniatyrbilde
 • Bilfag-landslaget klar for World Skills Abu Dhabi 2017!

  I oktober braker det løs i de Forente Arabiske Emirater, nærmere bestemt hovedstaden Abu Dhabi. Det er duket for verdens største yrkeskonkurranse med over 1400 deltakere fra 80 land.

  miniatyrbilde

Fellessekretariatet for opplæringskontor og -ringer i bilfag
Kontaktperson: Vidar H Strande
c/o Norges Bilbransjeforbund  Middelthunsgate 27, 0368 Oslo
E-post: vidar.strande@nbf.no

facebook-link

Copyright 2018 Bilfag.no. Alle rettigheter